FRONT INC. är experter på innovativa konstruktioner, fasadpaneler, skräddarsydda system för fasadbeklädnad samt strukturellt glas med lättbyggnad. Företaget grundades 2002 i New York och består idag av 30-talet medarbetare med kontor även i San Fransisco.

Brittiske Bruce Nichol är en av fem delägare. Han har polyteknisk utbildning från Huddersfield och avlade sin arkitektexamen vid Oxford. Han har tidigare jobbat för bland andra Fosters and partners och Renzo Piano Building workshop.

FRONTs affärsidé är att realiserar arkitekternas till synes omöjliga visioner och få fasader att glimra, prassla, kamouflera eller byta skepnad. För att åstadkomma små som stora mästerverk fokuserar FRONT på detaljerna och bryter ned allt i minsta beståndsdel för att analysera och optimera.

Herzog & de Meuron, Frank Gehry, Kengo Kuma, Renzo Piano, Saana och Zaha Hadid är bara några av de arkitektkontor som varit kloka nog att anlita FRONT. Hur framtidens fasader ser ut vet ingen med exakthet, men på FRONT har man ett hum om vart det är på väg och det står klart att fasadens allt mer utspelade funktion som uppbärare av en huskropp skapat nya, lekfulla möjligheter. Och arkitektkårens jakt på ”the-one-of-a-kind” fasaden ger företaget gott om jobb och ständigt nya utmaningar. Uppdragen rör sig över hela spektret av byggnationer, från flyplatser till privatbostäder och Bruce kommer att avslöja vad som egentligen pågår bakom dessa fasader.


Foto: Iwan Baan

Dee & Charles Wyly Theatre, Dallas, Texas. Foto: Iwan BaanUS Lands Port of Entry, Calais, Maine. Foto: Paul Warchol